Länksamling 2014:36

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Vi kan äntligen se slutet på den panikångestladdade, veckolånga hyllning till misantropi och samhällsskam som vi eufemistiskt kallar ”valets slutspurt”. Håll ut, snart kan vi alla återgå till våra vanliga vardagshat!Jag säger det igen: Din så kallade ”fria vilja” är en vanföreställning som krackelerar så fort du blir kissnödig. (io9)

Åh, det finns förmodligen inte cyranoider som gömmer sig mitt ibland oss. Men om de finns här så kommer du inte att kunna ser någon skillnad på dem och oss. (discover)

Kameron Hurley om alla de kvinnor som ständigt faller utanför våra konventionella narrativ. (aidanmoher) (via charles stross)

Angeles Bermudez-Svankvist lämnar den offentliga sektorn till förmån för den privata. Låt oss hoppas att hon stannar där. (hd)

Fjolårets bäst betalde kvinnliga chef i USA brukade vara en man. Nice going, cis. (nymag)

Japan bygger öar av solceller… Inte en dum idé för en vattenplanet. (theconversation)

Då kontrar Kina med att bygga sina egna öar i syfte att stärka sin militärstrategiska räckvidd. (io9)

Om en rysk soldat dör i Ukraina, men Moskva förnekar att de hört honom falla, får soldaten då en hemlig begravning? (theconversation)

Science fiction har, som så mycket annat, sina rötter i Mellanöstern. (io9)

Indiens gatubarn ger ut sin egen tidning. Det är som att man får något i ögat. (odditycentral)

Borde Alzheimers egentligen helt sonika kallas typ 3 diabetes? (bigthink)

Köplust! ”Stenar mot välbefinnande” blev på 2 dagar värsta innegrejen, så köp lite charmigt spefulla prydnadsstenar till sommarstugan. (klangstenar)

En kinesiska har överlevt 24 år utan en lillhjärna(!). Det sägs vara exceptionellt ovanligt, men med tanke på hur valdebatten har sett ut… (newscientist)

Veckans musik: ”Become One”, Fallujah. Valvecka är hatvecka, så varför inte avnjuta lite stenhård, substantivfylld dödsmetall från San Francisco?

Laniakea: Our Home Supercluster of Galaxies
Laniakea: Vårt Galaktiska Superkluster. Det är här vi bor. (via APOD)