Länksamling 2015:05

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Den här veckan har jag blivit betald serieskapare, skapat timvis av musik och börjat planera en resa till en annan kontinent. Världen, å sin sida, verkar mest ha snöat in på vetenskap.


Ny vecka, nya steg mot totalövervakning. Apple säljer sig till Kina (quartz), Google sålde ut Wikileaks (boingboing) medan Facebook vill bara vara vänner med alla, så länge de inte tänder på sig själva. (boingboing)

I det tysta har EU bestämt sig för att förlänga handelssanktioner mot Ryssland skall fortsätta till September. (bbc)

Samtidigt som det var märkligt tyst om att Ebola har muterat… (bbc)

I Kina börjar folk oroa sig för att partiet har börjat planera för Kulturrevolution 2.0. (dn)

Den nya grekiska regeringen visade sig måttligt populär i ”den fria pressen”. (nakedcapitalism)

Men inom vetenskapen har det varit en fantastisk vecka! Den största nyheten var att forskare kommit på hur man okokar(!) ett ägg (iflscience): Ett potentiellt sätt att bota cancer (bigthink) eller en väg till snabbare, billigare biotekforskning? (fastcoexist)

Dessutom har vi hittat ett 11.2 miljarder år gammalt solsystem – på vår egen vintriga bakgata till galax, (io9) vilket är ännu ett snäpp häftigare än upptäckten av ”Super-Saturnus”. (io9)

Forskare föreslår att vår tarmflora gör att vi återgår till faunan. (hplusmagazine)

Är du orolig för att du dricker för mycket? Om det är till någon tröst kanske vi hittat var i hjärnan din törst kommer ifrån. (iflscience)

Neurodiversifiera mera! Nya teorier kring autismspektrats neurologi presenterades. (iflscience)

(Fritz) Lang-zeit! En tysk seriemördares hjärna kremerades äntligen – efter 89 år i formaldehyd. (io9)

Inspireras av de stora! Gör som Listerine: Uppfinn en sjukdom som bara deras egna produkt kan bota. (io9)

På tal om ovanliga/påhittade sjukdomar (som inte är elallergi): Fullt frisk man älskar att bära gips, så till den milda grad att han gjort det i 21 år. (odditycentral)

Och slutligen, ett amerikanskt företag har börjat sälja en sömnsprej. Sannolikheten att det funkar är bara marginellt mindre än missbrukspotentialen om det faktiskt funkar. (odditycentral)


Veckans musik:

”In Binary”, Lamb . Lamb är en gammal favorit, men det tog mig ändå några månader att lyssna på förra höstens nya skiva och det är glädjande att höra dem lika vassa som vanligt.


Veckans bilder:

via
Afghan carpet weavers are putting drones on their rugs (quartz)
via
(via Optically Addicted)
via
(via thecuriousbrain)
via
Marcus Birro har ”fått sparken” igen.

Veckans video:


(via bestofyoutube)


(via boingboing)


”Carbonized in Cruciform” (Ambient Drone Edit)