Länksamling 2015:09

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Världen har varit synnerligen idiotisk i veckan, men det kan också jag som är överkänslig. I vilket fall som helst så är det som vanligt bäst att muntra upp sig genom att skratta åt alla dumheter.


Det visade sig att Israels militär är betydligt mer ansvarsfull än sina krigshetsande politiker. (theconversation)

Neutrala nät! I USA ser Internet ut att vara räddat, i varje fall för ett litet tag. (gizmodo) Men vad betyder det egentligen? (quartz)

Samtidigt beslutade Kina sig för att svartlista flera amerikanska företag. (quartz)

Det går bra för statskapitalism nu. Rapporter om att de sitter i samma båt ännu obekräftade. (theconversation)

Men det drabbar ingen fattig. VD:n för HSBC har så perverst mycket i lön att han kände sig tvingad att dölja den för sina kollegor. (nakedcapitalism) (via boingboing)

NSA gick till skärmmoffensiv i veckan och försvarade sina attacker på amerikanska företag, vilket nu fått dem utslängda ur Kina. (theguardian)

I veckan bevisade Australien att vissa terrordåd inte kan förhindras — inte ens när man får in 18 tips om gärningsmannen. (sky.com)

Men svaret är lika uppenbart som enkelt: Hårdare lagstiftning och mer massövervakning. (smh)

Men nog om politik! I det tysta hände faktiskt positiva saker. Veckans kanske största genombrott var att vi börja närma oss att kunna manipulera DNA. (businessinsider)

Vilket fick mig att undra över vad som blir nästa stora epidemi. I veckan har antibiotikaresistent malaria fått lite buzz. (iflscience)

Tydligen har mystiska kratrar börjat dyka upp i Sibirien. (iflscience)

Kanske en anledning till att Ryssland, glädjande nog, beslutat sig för att stanna med ISS. (io9)

På tal om rymden… Klockan är tre minuter i midnatt; vet du var våra rymdfarkoster befinner sig? (spaceprob.es) (via feber)

Den kommande solförmörkelsen (20:e Mars) riskerar att bokstavligen försänka världen i mörker, genom att överbelasta elnätet. (gizmodo)

Dum eller dummare? ”Literally Unbelievable” lanserades i veckan, förmodligen i syfte att slutligen förstöra din tro på mänskligheten. (literallyunbelievable)

Medan en amerikansk yogaguru bevisade att inget säger mindfulness som våldtäkt. (boingboing)

Funderar du också hur vidsynta folk kan vara så trångsynta? Vetenskapsmän har roat sig med att kartlägga konspirationsteoretikers kognitiva bias. (salon)

På samma spår: Varför får inte fuskare dåligt samvete över att fuska? Det visar sig att de helt sonika förtränger att de faktiskt är idioter. (bigthink)

Vilket får en att fundera: Är det ett slöseri med din tid att bemöta idioti med fakta? (aeon)

Alla dessa dumheter fick Stephen Hawking att pessimista sig om mänsklighetens dödliga dumhet. (iflscience)

Men, djurvärlden erbjuder som vanligt hopp. Råttor visade sig förstå tjänster och gentjänster. (theconversation)

Oavsett om du tycker att människor håller på att fördummas eller ej, så skulle vi alla må bra av att bli lika smarta som barn. (aeon)

För visst är det en galen värld? Jag menar, du har nog inte hört talas om Ladyzunga Cyborg, men oroa dig inte: Hennes nya namn är ännu lättare att komma ihåg. Det börjar med A och slutar med Öh? (laughingsquid)

Slutligen, en glädjande historia om en belgisk kvinna som ville köpa 3 stjärnor, men fick 53. Tatuerade. I ansiktet. (odditycentral)


Veckans musik:

”Black Tide”, Federation . Sugen på att fly den bittra, småsinta verkligheten? Lyft blicken mot rymden och dröm dig bort till andra planeter med denna hypnotiskt längtansfulla godbit.


Veckans bilder:

v09-001

Bolivia’s “spaceship architecture” showcases the new wealth of indigenous people
(via quartz)

v09-002

The Milky Way Over the Arizona Toadstools (via apod)

v09-003

(via twistersifter)

v09-004

Edward Gorey’s ’anxious, irritable’ tarot card set is predictably perfect.
(via dangerousminds)

v09-005

Mad Magazine’s most vicious advertising paradies (via dangerousminds)

v09-006

(via nerdist)


Veckans video:Katt kämpar mot bläckfisk (via io9)


(via dangerousminds)


(via boingboing)