Länksamling 2015:12

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Förra veckans lugn har ersatts av det sedvanliga kaoset: Frankfurt sattes i brand och Tunisien förklarade krig mot terrorism. Idag skulle världen försänkas i mörker, men eftersom ett ändlöst, grått molntäcke räddade folkets ögon (och förmodligen våra själar), firar vi veckan med mestadels glada och bisarra nyheter.


Vi börjar med veckans mest deprimerande nyhet: FN:s ”fredsbevarande” styrkor begår mängder av sexuella övergrepp. (theconversation)

Som uppföljning på förra veckans chockavslöjande om lila: Färgen ”blå” är tydligen en relativt vanlig uppfinning. (businessinsider) (via cuzz)

Veckans mord i Göteborg fick en rad människor att pöbla ut i socialmedia med diverse vanföreställningar och mordmyter. Här är fakta från en blogg. (motargument)

Of mice och psykiska men: Forskare lyckades implantera glada minnen av saker som aldrig hänt i små gnagare. (theguardian) (via darkroastedblend)

Ring polisen! Brottslingar påmindes om nackdelen med illegala marknadsplatser; att även de största kan när som helst kan smita med allt ditt guld. (arstechnica)

I Brasilien håller en massiv mutskandal på att fälla sittande regering samt dra med sig politiker både till höger och vänster. (quartz)

Och Kinas kommunistparti firade sin kamp för jämställdhet genom att fängsla feminister för att ”störa ordningen”. (quartz)

Tysk virusförnekare slog vad om en miljon att mässlingen inte finns. Domstol har nu tvingat honom att betala. (boingboing)

I veckan var några Secret Service-agenter packade på jobbet — något som tydligen har en lång och stolt tradition. (boingboing)

Sex galaxer i en galaxask! Inte för att du kunde greppa dess storlek innan, men Vintergatan kanske är mycket större än vad du trodde. (quartz)

Förlisningen av flaggskeppet Kronan 1676 är högintressant för slutförvaring av kärnbränsle. (nautilus)

På tal om flaggskepp… Akademias kronjuvel sociologi bjöd i veckan på en ny studie — om folks fisvanor. (dangerousminds)

Så man kan ju undra: Hur ser egentligen asexuella på vårt sexfixerade samhälle? (vice)

På plussidan är det är tydligen ”osannolikt” att en parasit som får räkor att bli kannibaler kan skapa zombies. (iflscience)

I veckan lärde jag mig: Robert E. Cornish, mest känd för sina försök att återuppliva hundar, försökte att bli en riktig Herbert West. (io9)

I veckan lärde jag mig: ∞§|@}[&#!! ”Linus på Linjen” är tydligen italienare. Det förklarar mycket. (laughingsquid)

I veckan lärde jag mig: Att en undermålig balsamering kan skapa en mycket minnesvärd begravning. (io9)

Uttråkad? Se om du har fingret på pulsen av folks sökvanor med frågespelet GoogleFeud. (googlefeud) (via quartz)

Idag skall jag på 90-talsfest, så jag avslutar med lite bilder från 90-talet största event: McDonald’s öppnar i Moskva. (englishrussia)


Veckans musik:

”Stor Eiglass”, Squarepusher . Veckans gladaste nyhet var onekligen att Squarepusher släppte nytt, och till min stora glädje var första singeln från kommande fullängdaren lika blippig och trippig som vanligt.


Veckans bilder:

v12-001

(via intothedarkuniverse)

v12-002

(via ihaveseenthewholeoftheinternet)

v12-003

”Alien Gothic” (via ihaveseenthewholeoftheinternet)

v12-004

(via thecuriousbrain)

v12-005

(via thecuriousbrain)

Scumbag Skåne


Veckans video:


These crazy ice crystals forming on a window make my imagination go wild (via gizmodo)


Delightful time-lapses of flowers blooming (via boingboing)


”Newt Sex: Buff Males! Writhing Females! Cannibalism!” (via boingboing)