Länksamling 2014:43

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Det blir en temavecka efter frågesportskategorier (mer eller mindre). Först ut är ”djur och natur”, sedan ”samhällsvetenskap”, följt av ”teknologi” och sist men inte minst ”trams”, en nog så viktig del av spelet.


I den alltid så behagliga insektsvärlden kan man aldrig vara säker på att något inte lägger ägg i dig. (nationalgeographic) (via boingboing)

Veckans största djurnyhet ”världens största spindel”. Söt som en Shelob. (thesmallermajority)

Växter kan tydligen känna när de blir uppätna — de måste leva fruktansvärda liv. (modernfarmer) (via boingboing)

De är snällare än sitt rykte, men hur fan kan gamar egentligen äta lik som dött av smittsamma sjukdomar utan att själva bli sjuka? (todayifoundout)

Låt oss göra en stilig segue med fotografier av tysk, surrealistisk erotik från 1940-talet. Helnaket, så NSFW. (boingboing)

När manliga nazister knivar folk och frikänns kan man fråga sig var kvinnorna är? De borde hämta inspiration från fornstora dagars lägervakter. (dangerousminds)

Har du också undrat hur det egentligen kommer sig att nazistiska krigsförbrytare lyckas gömma sig gömda så länge? Det underlättar klart om de får statligt bidrag. Från USA. (washingtonpost) (via boingboing)

Du tror förmodligen att vi lever i en post-kolonial värld. Visst, men försök övertyga en etiopier om det. (quartz)

På tal om den välvilliga kapitalismen… I USA betalar de fattigaste mer än dubbelt så mycket för samma varor som sina medmänniskor. (washingtonpost)

Rysslands mäktiga män imponeras av, inspireras till och agiterar nu för privatiserad krigsföring. Erik Prince är ett ondskefullt geni. (dn)

Deny friend request. Facebook i England betalade mindre i skatt 2013 än en endaste sketen lärare på minimilön. (quartz)

På tal om skatter protesterar ungrare, förståeligt upprörda, mot en konservativt föreslagen internetskatt på nästan 5 SEK/gB. (boingboing)

På tal om internet och lagar kom nyligen världens första fällande dom för att ”skriva ut 3D-vapen”, som vi så taffligt kallar det. Skall man se det som ett tecken på att vår teknologiska omveckling håller på att springa om vår språkliga? (vice)

Men någon går framåt! Kina håller för nuvarande på att ta sig till månen och tillbaka. (nasa)

Men alla är inte raketforskare. Torts flertalet undersökningar förstår italienska myndigheter vad som händer en liten stad i Sicilien, där ett ”oförklarligt fenomen” i flera år orsakat ”spontana bränder”. Låter maffigt. (odditycentral)

Slutligen, är det ironiskt eller bara sorgligt att företag som hjälper dig att ”träna din hjärna” använder sig av ovetenskapligt nonsens? (gizmodo)


Veckans musik: ”Streaker”, Tobacco. Det här kan mycket väl vara den behagligaste musikvideon jag har sett på länge.


Veckans bilder:

Ebola! (via theconversation)
Ebola! (via theconversation)
UFO varning! (via thecuriousbrain)
UFO varning! (via thecuriousbrain)
Comet Siding Spring Passes Mars
Comet Siding Spring Passes Mars (via apod / SEN / Damian Peach)