Länksamling 2014:45

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Bortsett från att mina chanser för att någonsin besöka rymden drastiskt minskade har det inte hänt så mycket. Men det var i alla fall en intressant vecka för biologer. En viral vecka, om man så vill.


Varför är människor så ologiska? Svaret är givetvis logiskt. (theconversation)

ICIJ avslöjade skattesmitande storföretag i veckan. IKEA fick mest mediautrymme, men mycket lite sades om skatteflykten från privatiserade välfärdsföretag. (icij) (via dagensarena)

Ojdå! Nya Zeelands handelsminister råkade erkänna att handelsavtal främst hålls hemliga för att förhindra folket från att protestera. (boingboing)

Franska Sanofi säger sig ha utveckat en vaccin mot denguefeber. Låt oss hoppas att världens fattigaste och mest utsatta har råd med det. (quartz)

Det visar sig att bakterier utvecklade resistens mot antibiotika långt innan människan ”uppfann” det. Va’ va’ de’ ja’ MRSA? (newscientist)

Därför är det lite bekymmersamt att man nyligen upptäckte antibiotikaresistent polio. Jag har sett framtiden och den är missbildad. (iflscience)

Danmark planerar att sluta använda fossila bränslen inom ett årtionde. Hygge, mand. (io9)

Det är inte bara bra för Danmark, det är bra för alla eftersom IPCC har gett mänsklig civilisation 86 år på sig att lösa sitt beroende eller dö. (quartz)

I framtiden kommer vi inte bara bli tvungna att äta alger, vi kommer att tillverkar våra kläder av alger. (fastcoexist)

Gåtan kring de mystiska ljusen i Hessdalen, Skandinaviens UFO-mekka, är kanske nära att få sin lösning. (io9)

Det visar sig att det finns massvis av obehagliga psykologiska effekter av rymdfärd. (Det är i rymden man finner gud.) (fastcoexist)

När jag tänker efter, varför skulle kollektivt självmord inte vara supertrendigt i Japan? (theatlantic) (via longform)

Japan har trots allt förbaskat många spöken och monster mitt i vardagen. (mentalfloss)


Veckans musik: ”Stay High (Hippie Sabotage Remix)”, Tove Lo . Svensk, melankolisk alkoholromantik uppskattas tydligen även internationellt.


Veckans bilder:

Vitlökens molekylära värld. (via piss)
Vitlökens molekylära värld (via newscientist)
Världens enda kända mini-Shoggoth
Världens enda kända mini-Shoggoth (via iflscience)
Lina Neidestam tar alla debatter!
Lina Neidestam tar alla debatter! (via linaneidestam.se)
Obekvämt nära en barndomsfobi
Obekvämt nära en barndomsfobi (via deepdarkfears)