Varför jag permablockade Expressen

[Uppdatering: 3 månader senare händer det! Både DN och Resumé ger sig in i leken.]

Ingen kan väl ha undgått att journalistiken utvecklas mot mer underhållning och mindre samhällsnytta, samt mer åsikter och mindre fakta. Föga förvånande sammanfaller detta förstås med att gammalmedia har börjat klickjaga hårdare än en socialt missanpassad tonåring med uselt självförtroende.

expressens-fall01

Expressens variant heter ”Omtalat” och har de senaste månaderna irriterat mig, i nästan lika stor utsträckning som lajkat.se och alla andra upworthykloner. Men i Expressens fall finns det en intressant nyhet att ställa i relation till deras maniska klickjakt, nämligen att ”tidningen i Oktober avskedade alla sin fasta fotograf- och bildredaktörstjänster”.

Tidningen sparkade alltså alla sina riktiga journalister, till förmån för att posta länkar och video med samma intelligensnivå, relevans och nyhetsvärde som ett toalettbesök jag gjorde i Juli. (Det vill säga att man skiter fullständigt i det). Man skall kanske inte vara för bitter över tidningens förfall och nyvunna fokus på högstadiejournalistik. Nyheter har trots olika livslängd, och visst kan en gammal historia liva upp i nyhetsflödet.


Nyheter
Fast nyheter som är över 3 år gamla är, per definition, inte nyheter.

Men det finns en annan anledning till att Omtalats notiser inte är nyheter, nämligen avsaknaden av attribution eller källhänvisning. Det behöver förvisso inte skvaller ha. Det behöver däremot nyheter ha (om det så är för att berätta att ett påstående eller en uppgift kommer från ”en person med insyn i verksamheten som vill vara anonym”, en ”källa inom försvarsdepartmentet” eller ”skriver Smygehuks Dagblad”).

Men avsaknaden av attribution gör alltså att de (flesta av) artiklarna är brott mot upphovsrätten (jag tror att jurister brukar kalla det ”stöld”). Det gör Omtalat till nyhetsvärldens Pirate Bay, en kanske något tveksam ära och dessutom förenat med fängelsestraff. (Hej Expressens ansvarig utgivare Thomas Mattson! Du har förmodligen gjort dig skyldig till några hundratals brott mot upphovsrättslagen.). Dessutom, som ett mediekonglomerat kan Expressen omöjligen hävda någon form av fair use: De stjäl helt enkelt andras material för att kunna tjäna pengar på vanliga människors hårda (nåja) arbete.

Kan man verkligen säga att de stjäl? Absolut. När Media Briefing pratade med Johan Hedenbro, affärschef för mobilt material på Expressen, avslutade de med följande stycke:

”So for Expressen, the secret to monetising mobile content lies in choosing the correct form for that content, in order to best draw in an audience. Not for nothing is the centrepiece of their promotional video a talking head explaining that they ”try to speak to our audience as we would speak to our friends”. Only then can that level of engagement translate to better mobile ad performance, particularly on native apps. For Expressen, effective engagement is ultimately the best means of monetisation.” – The Media Briefing


Stöld.
I det här fallet attribuerar omtalat till finkammat.se, som i sin tur saknar korrekt källhänvisning. Buzzfeed publicerade sin artikel nästan en månad tidigare med korrekt källhänvisning, attribuering samt det faktiska originalinlägget. Om Omtalat skall stjäla kan de väl åtminstone stjäla från någon kompetent?

Jag får väl visa ytterligare ett exempel på uppenbar stöld, så jag ägnade cirka 45 sekunder åt att hitta det. Jämför Omtalats version med originalet nedan:
expressens-fall09


Att jämföra med Buzzfeeds originalartikel:
expressens-fall10


Så trots att det är extremt lätt att kolla upp var de stulit det från skiter de fullständigt i att attribuera. Originalartikeln (samt youtubevideon) postades 2/09/2014; Expressens piratkopierade version dök upp först 12/09/2014. (Det skall sägas att samtliga svenska Upworthykloner är generellt sett väldigt dåliga på att attribuera, men å andra sidan är de inte mediehus med cirka 530 anställda heller.)

Så för att sammanfatta:

1. Attribuera till upphovsman, annars stjäl du från andra.
2. Attribuera till upphovsman, annars är det inte nyheter.
(3. Om du inte skriver nyheter är du inte heller journalist.)

Sist men inte minst, och det är verkligen det fina i kråksången, är att Expressen inte var smarta nog att lägga upp schabraket på en annan domän, utan valde istället www.expressen.se/omtalat/. Det innebär att jag nu måste blockera hela expressen.se på facebook för att slippa en massa trams.

expressens-fall08

Så Expressen, det är kanske dags att fråga sig: Hur går det med er sociala mediastrategi?


(PS. Se inte så jävla skadeglada ut DN och Aftonbladet! Ni är verkligen inte oskyldiga heller och samma öde kan lätt drabba er…)