Nya Karolin/skatteplanering

Uppdrag Granskning har avslöjat att ”företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om [byggnationen av] Nya Karolinska är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg.” (Uppgifterna skall tydligen vara baserade på #luxleaks, som jag tipsade om i länksamling #45.)

I korthet:

”De båda företagen har tillsammans bildat bolaget Swedish Hospital Partners, SHP. Enligt hemliga dokument som UG tagit del av har Innisfee gett revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers i uppdrag att sätta ihop ett avancerat skatteupplägg för SHP. Upplägget innefattar lån från brevlådeföretag i Luxemburg till hög ränta vilket i sin tur gör att SHP:s beskattningsbara vinst i Sverige minskar.” […] Enligt UG gör det att totalt 1,3 miljarder kronor, i princip skattefritt, slussas till Luxemburg fram till år 2039. […] Skanska lägger hela skulden på Innisfee och Innisfee uppger att företaget följer lagen och att valet av Luxemburg använts av administrativa skäl.” (dagensmedicin)

(via )
Torbjörn Rosdahl är besviken. (via sll.se)

Finanslandstingsrådet i Stockholm Torbjörn Rosdahl förklarar att ”jag är inte lurad. Däremot kan jag känna mig besviken, att så här mycket pengar försvinner utan att skattas”. Men hur kan detta vara en nyhet? Rosdahl medger att ”Vi ställde ingen fråga, det brukar vi inte göra till någon när vi gör upphandlingar hur de skattar, vi utgår ifrån att alla bolag följer svensk och europeisk lag.” Eftersom skatteplanering inte är olagligt kan man verkligen fråga sig varför man inte ställer den frågan. Ur förhandlingssynpunkt vore det… ja, det är som att sälja automatvapen och bli indignerad när de används till att skjuta kulor. ”Vad förväntade ni er?” kan man fråga sig.

Något förvånande är att moderata politiker nu kallar skatteplanering djupt omoraliskt, oetiskt och inte minst något av en besvikelse. Ack, om ändå man hade hört Mats Pertoft, talesperson i skattepolitiska frågor, när han sade så här i somras:

”Det är upprörande att företag som får miljarder i intäkter från våra skattepengar inte själva vill betala skatt. Nu behöver riksdagen titta över vad som kan göras för att stoppa denna omoraliska hantering.”

Vänta… I somras? Ja, nu var tyvärr Mats Pertoft talesperson för Miljöpartiet och ovan citat åsyftade skatteplanerande ”välfärdsbolag” (påpassligt nog företag som, förr eller senare, kommer att ta över Nya Karolinska efter en lika lyckad upphandling som den här). Kommentaren var dessutom riktad mot skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow — du kan säkert gissa vilket parti von Sydow företräder.

(via )
Ordföranden för ett utskott som vägrar såväl individuella som generella åtgärder för att förhindra skatteplanering. (via moderat.se)

Vi ska inte höra enskilda företag när det gäller skatteförhållanden. Vi politiker ska inte agera domstol och det vet jag inte om Miljöpartiet har fått klart för sig.” – Henrik von Sydow (m), skatteutskottets ordförande

Men gissningsvis sträcker sig inte Torbjörn Rosdahls besvikelse och moraliska indignation så långt som till hans eget parti. (Bonus: Det här är samma Miljöparti som, i en debattartikel i DN, de borgerliga partiernas gruppledare gjorde klart att de inte är intresserat av att se i pensionsgruppen.)

Således ytterligare en skatteplaneringsskandal att skandalplanera bort. Men det kommer flera. Det kommer alltid flera. Men, eftersom det är mitt jobb att se in i framtiden genom samtiden blir det här min profetia ur den här högst förutsägbara besvikelsen: Inom de närmaste två åren kommer vi att få lära oss en ny eufemism för skattesmitning, så som vi en gång lärde oss att skatteplanering var något fint och etiskt lovvärt. För i politikens värld är det retoriken som ändras, men verksamheten förblir densamma.