Länksamling 2014:52

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Julen är över och dagarna mellan är här. Mycket att hinna med, lite att göra, med andra ord. Eftersom det har varit en jul med förhållandevis få tragedier så kan vi gott ta en en avslutande länksamling innan vi blickar tillbaka på det gångna året.


När det föraviserade terroristdådet inträffade på juldagen tvingades miljontals ungdomar världen över umgås med sina familjer. (quartz)

Men nästa år kan vi se framemot Operation Aurora, som ett tyskt kraftverk eventuellt kan ha fått en försmak av. (bbc)

Det som inte dödar dig stärker dig. Förutom att stärka ditt immunförsvar. Det kan förstås döda dig. (slate)

I Kenya är man villiga att försvara medborgarnas rättigheter. Med knytnävsslagsmål i parlamentet, om så krävs. (boingboing)

I tonåren misstänkte jag länge att vissa av mina jämnåriga var dummare än kråkor när det gällde abstrakt tänkande. Nu ger vetenskapen mig rätt! (iflscience)

Woohoo! Kepler är lagat och upptäcker återigen nya planeter! (iflscience)

Fast det skall sägas att den dominerande livsformen i universum kanske är superintelligenta robotar utan medvetande? (vice)

Naomi Klein riktar sin cynisism mot YA science-fiction. Intellektualisera mera! (wired)

Men oavsett hur det slutar kommer framtiden säkert att vara ätbara packningar (i alla fall ett tag). Sverige går, glädjande nog, i bräschen för denna forskning. (veckansaffärer)


Veckans musik:

”N’-A-Lyse”, X Marks the Pedwalk . Spotify lade i veckan upp hela X Marks the Pedwalk backlist, så året får avslutas med det här spåret, som en gång i tiden utgjorde en viktig inkörsport till en bredare elektronisk musik. Gott nytt år, må du aldrig sluta upptäcka nya saker!


Veckans bilder:

(via)
Warm greetings on the longest night of 2014 (via DVDP)
(via)
2014 Geminids meteor shower seen from summit of Mt. Changbai (via APOD)
(via)
Some of the very best subtitles (via thecuriousbrain)