158 glada saker som uppmuntrar självmord

DN!

”Elin var bara nio år när hon första gången hade kontakt med psykiatrin. I dag är hon 24, har två diagnoser, tre självmordsförsök och långa perioder av medicinering bakom sig. Nyligen fick hon en akuttid hos en terapeut vid landstinget. Där fick hon en lista – på 158 saker som skulle kunna göra ­henne glad. […] Enligt Elin kom samtalet mest av allt att handla om att Elin har en allt för negativ syn på livet. […] När hon skulle gå fick hon ett kuvert som hon uppmanades att öppna vid hemkomst. Det gjorde hon. Med påföljande chock och förvirring.”

Den ”idélista över lustbetonade aktiviteter” som fanns i kuvertet publicerades 1993 och finns som fulltext här (.pdf, sidorna 46-48). Således är det en nästan kvartssekel gammal lista, baserad på vetenskapliga data och teorier som i många fall är ännu äldre än så. Det märks. (Som jämförelse kan nämnas att 1991 var året då vi började tycka att det här med fMRI verkade häftigt.)

Den här listan är gjord för folk som… Ja, jag vet inte vilka den är avsedd att hjälpa. Det skulle kunna vara en idélista för en obligatorisk företagskick-off, eller kanske svaren på en slapp förstauppgift på någon skrivarlinje, men mest av allt ser det ut som en lista som två uttråkade tolvåringar upprättat en regnig sommarlovsdag. Det är däremot inte en idélista för en fungerande psykvård. Att överhuvudtaget vara så likgiltigt avfärdande och ohjälpsamt oförstående borde vara tillräckliga skäl för att dela ut skam till terapeuten.

Men, det här skall inte bli en klagovisa över hur uselt landets psykiatriska vård fungerar. För givetvis kan och bör man ha kul åt eländet — vi som orkar. Listan är ”läsvärd” i sin helhet för dess empatiska tondövhet och glättiga idioti, men jag tänkte sammanfatta dess absoluta lågvattenmärken. Det finns nämligen några stycken.

#5: Köpa blommor till mig själv: Det första steget till bättre självkänsla är tydligen att medvetet provocera fram känslor av att känna sig oälskad, ouppmärksammad och oönskad av världen.

#12: Ligga i solen: ”Ligga i solen?” Någon har uppenbarligen förträngt hur en riktig svensk vinter ser ut.

Svenska vintern: Fylld av livsglädje. (via flickr)

#19: Planera semester eller lustbetonade aktiviteter: Den idén är inte bara okänslig, den är också språkligt nonsens. Det är något av en oxymoron att planera lustbetonade aktiviteter när man inte har någon lust.

#25: Reparera cykeln/bilen
Skulle det inte vara lustbetonade aktiviteter? Det här är ju för fan en arbetsuppgift! En syssla, ett ok; något man betalar cykelhandlaren för att slippa!

(via flickr)
Så roligt kan det vara att fixa cykeln… (via flickr)

#26: Ha sexiga, dyra eller vackra kläder på sig
Äntligen! Ett praktiskt tips för de patienter vars psykiska åkommor är ett direkt resultat av vilka kläder de bär. Om tipset hjälper patienten kan man rimligen konstatera att patienten lider av ”klinisk materialism”.

#39: Köra motorcykel
Bra tanke, men det känns som ett aningen för omständigt sätt att skänka en gåva till en medmänniska.

(via giphy)
Motorcykel + Depression = Organdonation! (via giphy)

#40: Sex
Ah, vad kan vara mer uppiggande än att tvinga sig själv till sex när man verkligen inte vill det? (Sedan är förstås frågan vad patienten tänkte ha sex med/mot/till…)

#46: Gå ner i vikt
Du är inte bara deprimerad, du är fet och ful också! ”Elin” säger det bäst: ”Som många andra i min situation har jag haft allvarliga ätstörningar i perioder. Hur ska jag hantera det här? Nu råkar jag vara så skadad och härdad av allt jag redan blivit utsatt för så jag kan tänka att de kan dra åt helvete. Men tänk om de ger den här listan till någon som just i det läget är skörare än jag råkade vara just nu?”

#47: Tänka på sådant som jag tycker att jag är bra på
Svaret är förstås ”jag kan inte komma på något”. Någon förstår inte hur depression fungerar.

#49: Klassträff
Klassträff? Klassträff!! Det är som att de försöker driva patienten till självmord.

#51: Segla
Åh, varför tänkte jag inte på det? Jag tar helt enkelt en sväng med segelbåten som jag definitivt äger. (Å andra sidan skulle skulden som följde båtinköpet ev. kunna förklara varför patienten bara har råd med kommunal sjukvård istället för riktig vård.)

(via flickr)
Lyckliga idioter på en båt (via flickr)

#60: Flörta
Varför inte? Du är som attraktivast när du känner dig trasig. Om du tror att alla hatar dig kan det vara bra att komma ihåg att du är uppskattad — även om det bara är en objektifierad, identitetslös version av dig. Du är inte värd mer, och du känner det.

#66: Planera en fest
Planera gärna en fest, men ställ för allt i världen in den senast 24 timmar tidigare! Ingen som har tackat ja vill egentligen gå. Tro mig, man känner igen en ångestfest redan vid inbjudan.

Det kunde vara värre. Du är åtminstone ensam.
Du är åtminstone ensam. Det kunde vara värre. (via flickr)

#72: Äta på restaurang
När all mat ändå smakar likadant, varför inte betala lite extra för privilegiet att sitta ensam och äta bland främlingar som inte bryr sig ett skit om dig.

Känner du dig inte gladare?
Känner du dig inte gladare? (via flickr)

#86: Titta på teve
Det här ju inte en aktivitet! Tvärtom är det nästan definitionen av inaktivitet och isolation.

#87: Göra en lista över uppgifter
Varför inte ”gör en idélista som är bättre än den här?”

#94: Äta godis, kakor och chips
Klart att vi skall rekommendera en bulimiker att tröstäta! (Eller, är det bara för att förbereda inför #98?)

(via flickr)
Ät för livet, ditt svin! (via flickr)

#98: Klara av en bantningskur
Vi sade ju att du var fet och ful innan! Men vi glömde klanka ner på dig över hur dålig du var på att genomföra saker.

(via flickr)
Vad duktig du är som tynar bort! (via flickr)

#107: Betala av på en skuld
Är skulder något lustbetonat nu? Händer det att folk samlar på sig skulder för att kunna betala dem ”när de känner för det”? (Dessutom är du körd ändå: Sedan mitten på 1990-talet har trenden varit att hushållens skulder ökat mer än inkomsterna. Skuldkvoten ligger på en rekordhög nivå.) Så det så.

#111: Skriva brev
Visst, så länge det inte är ett avskedsbrev.

(via flickr)
(via flickr)

#135: Fantisera om framtiden
För all del, rekommendera patienten att fantisera om den dystra framtidens outplånliga mörker där ingenting någonsin ändras och all smärta och hopplöshet varar för evigt.

#138: Engagera mig politiskt
Varning: Du bör enbart engagera dig politiskt om ditt mål är att göra en tillfällig depression permanent.

(via flickr)
(via flickr)

#144: Gå på diskotek, bar och så vidare
Alkohol låter som en bra idé! Extrabonus för rekommenderad ordning; diskotek, bar och sedan vidare.

(via flickr)
Skål för mitt flyktiga och svårkontrollerade psykiska välmående! (via flickr)

#149: Gå i affärer
Varför? Materialister blir inte deprimerade, bortsett från när de inte har råd att handla något.

(via flickr)
I’m a happy consumer! (via flickr)

#152: Surfa på Internet
Det låter som en bra idé, allmänbildade, dopaminhöjande och bekvämt socialt… Ja, förutsatt att du inte möts av sådana här nyheter:

Visst är det meta. Meta som fan.
En deprimerande artikel, sedan är dagen förstörd.

Nu är ju inte listan sammanställd i det syftet, så det finns trots allt några punkter som inte är komiskt okänsliga utan som det också faktiskt finns någon slags vetenskaplig data kring. Dit hör läsa skönlitteratur, skriva prosa och poesi, vandringar i botaniska trädgårdar, ta dig ensamtid, meditation, amatörteater & dramakurser, samt prata med och vara tillsammans med äkta maken/makan, barn och/eller vänner.

Den psykatriska akutvården kan alltså konkurreras ut av två tolvåringar en tråkig sommarlovsdag. Det finns, med andra ord, all anledning att vara optimistisk för vår nya, sjuka värld.


”Out of pure desperation, he managed – in a single, feverish night – to crank out a book that changed the course of human history: ”How to Be Happy, Even When You Shouldn’t.” It was quickly followed by the bestsellers, ”How to Manipulate People by Your Apparent Friendliness”, and ”How to Overcome Your Fears by Making Others Fear You”. – Jose Chung’s Doomsday Defense