#bookbucketchallenge

Jag blev utmanad av Anna till #bookbucketchallenge på facebook. Det är en bekväm ursäkt för att reflektera över vilka romaner som har betytt mest, och dela med sig av sina boktips. Jag valde att lista min topp-10 i kronologisk ordning, från barndomen och framåt.

Sagan Om Ringen
1. Sagan om Ringen / J.R.R. Tolkien
Det starkaste minnet av litteratur jag har från den tid då jag själv inte kunde läsa var att pappa läste Sagan om Ringen för mig och storasyster. Syster har alltid haft lättare än jag att somna, så jag fick tidigt lära mig att fråga om han inte kunde läsa ”bara ett kapitel till”.

Jurassic Park
2. Jurassic Park / Michael Crichton
Filmer må ha 11-årsgränser, men litteratur saknar tack och lov sådana gränser! Jag var otroligt intresserad av dinosaurier som liten, så Jurassic Park var minst sagt en höjdpunkt. När jag fick boken i julklapp tillbringade jag julen på en soffa och hade säkert läst boken minst tre gånger till innan jag väl såg filmen.

Pestens Tid
3. Pestens Tid / Stephen King
Den här tegelstenen är fortfarande ett av Kings absolut bästa verk och gissningsvis den roman som på allvar fick mig fascinerad för allting apokalyptiskt.

Liftarens Guide till Galaxen
4. Liftarens Guide till Galaxen / Douglas Adams
Jag läste Adams humoristiska mästerverk precis när jag började högstadiet, vilket säkerligen är minst en delförklaring till varför min högstadietid såg ut som den gjorde. LGTG lärde mig att man kan vara rolig och smart samtidigt och att humor aldrig kan bli rolig på allvar om det inte finns idioter som inte begriper vad som är kul.

Så Talade Zarathustra
5. Så talade Zarathustra / Friedrich Nietzsche
Nietzsche var min första filosofiska förälskelse och borde egentligen vara alla fjortonåringars favorit. Den polemiska, ilsket uppkäftiga och ikonoklastiska tysken passade en förbannad tonåring perfekt – Nietzsche skrev punk årtionden innan musikstilen.

Stiftelsen
6. Stiftelsen / Isaac Asimov
Jag fann förvisso aldrig Asimovs robotar lika utmanande som Dick, men jag kan inte förneka att jag slukade Stiftelseserien – inte minst för att min barndomsfascination för robotar äntligen fick utlopp. Asimov utgjorde också inkörsporten både till hård sci-fi men framför guldåldern för amerikansk sci-fi.

Ubik
7. Ubik / Philip K. Dick
Philip K. Dick är förmodligen den enskilda författare som har haft störst nöje av att läsa! Jag skulle utan problem kunna göra en lista med 10 romaner – och troligen kämpa med urvalet även då. Men för denna lista väljer jag Ubik. Kombinationen av existentiell thriller, spöklig skräck och ett ihärdigt insisterande på att Gud kan köpas på flaska var första gången som jag begrep vad mindfuck innebar.

The Joy Makers
8. The Joy Makers / James Gunn
Något av en dark horse i sammanhanget. Den här relativt okända boken hittade jag av en slump på universitetsbiblioteket i Brighton och älskade den från början till slut. Aldrig förr har en roman så fullständigt lyckats artikulera vad jag misstänkt under år av tonårsangst – att lycka är ett vapen som kan användas för att kontrollera människor, och kortsynta människors strävande efter lycka kommer att förinta oss alla.

Lie Down in Darkness
9. Lie Down in Darkness / William Styron
Denna sydstatstragedi blir listans avgjort mest finlitterära verk (och tillika min D-uppsats), mestadels för att den lärde mig att uppskatta välskrivna romaner på ett sätt jag inte gjort tidigare. En verkligt genomarbetad roman skall andas i varje mening.

Consider Phlebas
10. Consider Phlebas / Iain M. Banks
Jag började läsa om Kulturen bara något år innan Banks dog, i en ålder när jag trodde att sci-fi inte längre kunde utmana mig – Banks visade vilket enormt självbedrägeri det var. Ett mästerligt exempel på modernistisk sci-fi (ursäkta paradoxen), med ett fantastiskt persongalleri och ett enormt omfång.