Länksamling 2014:47

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Veckan har bjudit på ett gäng tabbar av makthavare världen över, men samtidigt har vanliga, hederliga människor överpresterat och på det hela taget har det varit en rätt bra vecka för mänskligheten. För övrigt kommer nästa veckas länksamling att bli konstig.


Först en snabbgenomgång för den som inte fattat vad som var så häftigt med att hitta organiska molekyler på 67P. (theconversation)

En historisk framgång som fick EU:s toppskikt att inse att de inte behövde några vetenskapliga rådgivare. Fast lobbyister är fortfarande helt okej. (newscientist)

Vilket kan tyckas vara en taktisk blunder av apokalyptiska proportioner i och med att världshaven precis hettades upp till det högsta genomsnittet i modern historia. (quartz)

Men det skulle vara glada nyheter! Det är det inte varje vecka som vi ”återupptäcker” en del av hjärnan. (io9)

Och jag fick reda på att mitt gamla universitet lär ut synestesi! (newscientist)

På hemmaplan löste Bahnhof sitt problem med obligatorisk åsiktsregistrering smidigt och effektivt. (bahnhof)

Medan Rickard Falkvinge (född Dick Greger Augustsson! WTF?) domedagspredikade om framtida inskränkningar av mänskliga rättigheter. (torrentfreak)

Banktjänstemän har (återigen) bevisats vara en hög empatilösa, omoraliska och tjuvaktiga kräk. Fast bara på jobbet… Där de gör som mest skada. (bigthink)

Ja, faktum är att vi alla är empatilösa, omoraliska och tjuvaktiga kräk när det gäller pengar. Fast banktjänstemän är förstås värst. (io9)

På tal om tankefel och pengar… Europeiska Centralbanken trodde att det var en bra idé att hålla en selfietävling. Det fick de bittert ångra. (quartz)

Men veckan har inte varit utan tragedier: Läs självmordspoesi från FOXCONN:s ”slavarbetare”. (washingtonpost)

Eller läs en smärtsamt bra, prisbelönt artikel om det brutala våldet i Centralafrikanska republiken. (GQ Magazine) (via longform)

Men låt oss avsluta med något glatt! Fram tills nu var det sannolikt att du aldrig skulle få uppleva Stora barriärrevets magnifika värld. Google fixade det. (iflscience)


Veckans musik: ”A Firm Foundation of Unyielding Despair”, Anaal Nathrakh . En underbart primalkaotisk malström av ångestladdad vrede från Englands bästa metalband.


Veckans bilder:

(via boredpanda)
Ivan Kislovs fantastiska rävfotografier (via boredpanda)

Leonid meteors streaking high above the Torre de la Guaita
Leonid meteors streaking high above the Torre de la Guaita (via APOD)
(via joannecasey)
(via joannecasey)