Länksamling 2015:07

Jag samlar det roligaste, intressanta, läsvärda, allmänt häftiga och galnaste som det (borde ha) snackats om under den gångna veckan, samt lite annat smått och gott. Veckan har varit händelselös, de som fortplantat sig har sportlov och andra försöker desperat att fortplanta sig, men den stora nyheten är att svenska folket snart får betala för att låna ut pengar till banker. (Detta kommer vi bittert att få ångra. Det är lätt att ta ifrån folk rättigheter, men i princip omöjligt att ta ifrån banker rättigheter.) Därför bjuder jag på extra mycket underhållning i form av bild och video, för att distrahera er från den den bistra verkligheten.


Om du är en av de som hatar Alla hjärtans dag, varför inte jämföra ditt äckel med insektsvärldens vidrigaste sex? (wired)

I framtiden kommer vi att skriva romantiska poesimästerverk genom att spela spel. But alas! Framtiden är redan här. (bigthink)

Mordhotad för att du är kritisk till en totalitär teokrati? Förvänta dig inte uppehållstillstånd i Sverige. (resume)

Håll käften! Pressfriheten i Sverige har blivit sämre, men trots det klättar vi i Reportar utan gränsers ranking. (resume)

Missade du att Europa (och därmed Sverige) var i rymden nyligen? Kanske lika bra med tanke på hur det inrikespolitiska läget är, annars skulle man bli bra sugen på att bara dra härifrån. (wired)

Miljoner av fattiga folk tycker inte att Facebook är internet, vilket förbryllar tröga forskare och PR-folk. Men om du hade en telefon som bara kunde ringa till ett nummer i hela världen, hade du då sagt att du hade en telefon? (quartz)

Kiseldalen är fylld av nollor. Fast, man ska inte jämföra äpplen med apelsiner – och speciellt inte om Äpplet är värt 5908140000000 kronor. (quartz)

Hurra för jämlikhet! Den första kvinnan någonsin har fått förtroendet att leda det strukturella, ekonomiska förtrycket av miljarder människor. (quartz)

Forskare överger planer på chemtrails eftersom effekterna skulle bli oöverskådliga, potentiellt irreversibla och uppmuntra kommentarsnonsens på internet. (bigthink) (newscientist)

Medan OpenLabel vill innehållsförteckna hela världen, vilket är en lika idiotisk som briljant idé. (fastcoexist)

Det är tydligen förbluffande lätt att ge folk falska minnen. Visst var festen i lördags riktigt trevlig? Visst kommer du ihåg hur mycket du älskar mig? (boingboing)

Veckans lästips: En fascinerade minibiografi om Walter Pitts, den hemlöse arbetarkillen som revolutionerade både vetenskap och filosofi. (nautilus) (via longform)

Veckans samling avslutas med motivationsposters, Werner Herzog-style. (Good magazine)


Veckans musik:

”All is Full of Love”, Björk . Det är ju trots allt kärlekens vecka, även om det inte märks på omvärlden. Så varför inte drömma sig bort till en annan verklighet med en modern klassiker?


Veckans bilder:

v07-001

The Sombrero Galaxy (via APOD)

v07-002

”From the Human Brain to the Global Brain” (via H+ Magazine)

v07-003

(via richarddawkins.net)

v07-004

(via Optically Addicted)

v07-005

(via cheezburger)


Veckans video:


(via boingboing)


(via twentytwowords)


Aurora Touching Sunrise (via quartz)


”43 Minute Real Time Journey from the Sun to Jupiter at the Speed of Light” (via twistedsifter)